Velkommen til Thurø

Den hesteskoformede ø er 7,5 km2 stor, og har et indbyggertal på knap 4.000. 

Øen er omkranset af Skårupøresund mod nord, Svendborg-/Thurøsund mod vest, Lunkebugten mod syd og mod øst Storebælt. Vejen til og fra Thurø går via Thurødæmningen. En spektakulær og smuk adgang til ”Øhavets grønne hestesko”.

Er du nytilflytter til øen og har du praktiske spørgsmål i forhold til din dagligdag på øen, er du velkommen til at kontakte Lokalråd Thurø på lokalraad.thuroe@gmail.com

Kom med på en køretur

Den tættest befolkede del af øen er omkring Thurø by, som ligger umiddelbart når man har passeret dæmningen og kører op ad Brovejen. Her ligger også Thurø Kirke, Plejehjemmet Thurøhus, Thurø Skole, Thurø Hallen samt Børnehuset som omfatter både vuggestue og børnehave. 

Kører man mod øst ud ad byen og følger vejen rundt i hesteskoen, kører du langs marker og skov og kommer til Grasten. Et lille samfund med ca. 200 indbyggere. Her er også endestationen/vendepladsen for bybussen. I sommermånederne lægger Sundfærgen Helge til ved Grastenbroen, her kan man stige på eller af den lille færge, også med cykel. 

Øen har tidligere været hjemsted for mange søfartsfolk, hvilket de mange smukke skipperhuse på øen vidner om. Også de lokale fiskerlejer med de stråtækte hytter, er kendetegnende for øen.

Thurø har indenfor det sidste år fået mange nye tilflyttere, ofte børnefamilier, som har valgt at bosætte sig på øen. Der er derfor et rigt børneliv på øen i disse år. Samtidig forbliver den ældre generation også på øen og bosætter sig ofte i mindre boliger.

Thurø er en del af Svendborg kommune med et stort udbud af muligheder, her kan man opleve museer, musik, teater, kunst, biograf, sport, restauranter, cafeer og barer.

Se nærmere på https://www.svendborg.dk/nyheder/tilflytterture-i-det-gode-liv



Kendetegn for Thurø

Thurø er Svendborg kommunes grønne ø; rig på natur som skove, marker, strande og små havne med både lystsejlere og fritidsfiskere. 

Derudover finder man på Thurø et bredt udvalg af foreninger med mange forskellige formål, lige fra sømandsforening, jagtforening, foredragsforening, sangforening, sejlklub til gymnastikstik- og fitnessforening.

De fleste arbejder udenfor øen i nærområder som Svendborg og Odense, men i de senere år er der flyttet mange nye beboere til øen som dels pendler til arbejde længere væk dels arbejder hjemmefra.

Efterhånden har også en del erhvervsdrivende bosat sig med domicil på øen.

Thurø har en stor fødevarebutik, SPAR supermarked, der ligger midt i Thurø by. Desuden har vi en bager, et bryggeri, flere restauranter, frisører, blomsterhandlere samt livstilsbutikker. Som gammel søfartsø har der været flere skibsværfter på øen, der er nu kun et stort værft tilbage, Walsteds Bådeværft, som er berømt langt ud i verden, for renovering af smukke træskibe. 

De naturlige samlingssteder på øen er skolen, sportshallen, biblioteket, forsamlingshuset samt i de mange foreninger, der blomster på øen. Om sommeren samles øens unge i Smørmosen. Øens fantastiske rekreative område med badestrand, minigolf og beachvolley, b.la.

Der er på Thurø tradition for godt fællesskab i og omkring de mange bosætninger, de mange laug og foreninger. De mange fællesskaber skaber rigtig mange berøringsflader på kryds og tværs og det er kendetegnet for øens befolkning.


Et godt og trygt liv på Thurø

De yngre generationer med børn trives med de gode opvækstforhold der er for børnene. Her er trygt at være, og i mange af boligområderne er der sammenhængende stiforbindelser. 

Der er vuggestue til de mindste og i børnehaven er der mulighed for et rigt udendørsliv, da børnehaven også råder over en mindre skovbørnehave, hvor børnene er på skift.

Det er også muligt at få sit barn passet i dagplejen og de enkelte dagplejemødre arbejder sammen omkring fælles legestue, både ude og inde. Thurø Kirke inviterer også de helt små til babysalmesang.

Svendborg kommune har i flere år haft fokus sport og bevægelse og på Thurø Skole er der indlagt flere og daglige idrætstimer.

For de større børn er der mulighed for en aktiv fritidsordning i juniorklubben, Knasten, som ligger tæt på skolen. 

For både børn, voksne og ældre er der mulighed for at tage del i en af øens mange sportsforeninger, fx badminton, volleyball, fodbold, sejlads i øens store sejlklub, dyrke yoga eller bruge det lokale foreningsfitnesscenter. En anden sportsgren, E-sport kan dyrkes gennem Thurø E-Sport på Svendborg Efterskole, for aldersgruppen fra 4.klasse. Friluftliv igennem foreninger med spejdere og søspejdere. Desuden kan øen tilbyde fx brigeklub, lombre’spil og foredragsforening.


Er du nytilflytter til øen og har du praktiske spørgsmål i forhold til din dagligdag på øen er du velkommen til at kontakte Lokalråd Thurø: Lokalraad.thuroe@gmail.com